Goodness Co. Blog

Triptofan Nedir?

Triptofan Nedir?

Triptofan esansiyel bir amino asittir, yani vücudunuzun amino asitleri kullanan ve bunlara bağlı olan tüm işlemler için yeterli miktarda alması için onu tüketmeniz gerekir. Gerekli olmayan amino asitler, vücudunuzun üretebildiği amino asitlerdir, yani her zaman iyi stoklanmış bir kiler gibidir.

Triptofan Ne Yapar?

Serotonin vücudumuzda, özellikle ruh hallerini, uykuyu, iştahı ve sindirimi dengelemede büyük rol oynar.

Yılbaşı akşamlarının popüler yemeği olan hindiyi tükettiğinizde triptofan içeriği yüksek olduğu için uykunuzu getiren muhtelemen melatonin hormonunu aktive eder. Melatonin, uykuda daha spesifik olarak uyku ve uyanıklık döngümüzde rol oynar.

Triptofanın Gıda Kaynakları

Triptofan, kilerinizde stokladığınız günlük yiyeceklerde bulunabilir. 100g başına triptofan içeren kaynaklarından bazılarını sizin için derledik.

·      Kabak çekirdeği, 576mg,

·      Soya fasulyesi (soya gıdaları),  575mg,

·      kümes hayvanları (tavuk ve hindi), 404mg,

·      Ton balığı, 335mg,

·      Yulaf, 335mg,

·      Fasulye 115mg,

·      Yumurtalar, 167mg olmak üzere içerisinde triptofan barından gıdalara bazı örneklerdir.

Peki, bu triptofan besin kaynaklarından herhangi birini yemezseniz, vücudunuzun melatonin ve serotonin üretme kabiliyetini engelleyebilir mi diye merak edebilirsiniz.

Bu sorunun cevabı kısaca evet. Triptofan eksikliği veya daha düşük triptofan seviyeleri olanlar, anksiyete ve depresyon gibi duygudurum bozuklukları için daha yüksek risk altındadır. Takviye almanın sizin için doğru seçim olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza veya diyetisyeninize danışmanız en iyisidir, çoğu durumda tavsiye edilmez. Bunun yerine, bu amino asidi içeren beslenme düzeninizde yiyecek çeşitliliğini artırmaya çalışabilirsiniz.